Malların taşınması sadece kaynakta ve varış yerinde yükleme ve boşaltmayı kapsamaz. Aynı zamanda, doğru ulaşım modunu (hava, kara veya deniz) seçmeyi, uygun taşıyıcıyı veya nakliye sağlayıcısını seçmeyi ve hem hızlı hem uygun maliyetli nakliye için diğer birçok faktörü göz önünde bulundurmayı içerir.
Karayolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, kara taşımacılığı hareketinin çoğundan kamyon taşımacılığı endüstrisi sorumludur. Kamyon gönderileri genel olarak iki kategoriye ayrılabilir: FTL (Tam Kamyon Yükü) ve LTL (Tam kamyon yükünden az, diğer adıyla parsiyel taşımacılık).
FTL ve LTL taşımacılık türlerinin avantajlarını keşfedelim.
FTL ve LTL Nasıl Çalışır?
FTL, noktadan noktaya dağıtım modeli üzerinde çalışır. Bu durumda, gönderici FTL yükünü, durmadan doğrudan nihai varış noktasına giden kamyona yükler.
LTL veya kamyon yükünden daha azı, bir hub ve bağlı dağıtım modelinde çalışır. İlk başta, belirli bir bölge veya alandan birden fazla göndericiden daha küçük LTL yükleri toplanır. Daha sonra bu gönderiler bölgesel bir merkeze veya merkeze getirilerek tek bir tıra yüklenir. Kamyon daha sonra birden fazla teslimat durağı ile nihai varış noktalarına doğru yola çıkar.
FTL ve LTL Arasındaki Farklar Nelerdir?
Maliyet
Toplam kamyon kapasitesi için ödeme yapmak yerine kullandığınız alan için ödeme yapmanız gerektiğinden, bir seferde birkaç yük gönderdiğinizde LTL uygun maliyetlidir. Daha az kamyon yükü nakliye sağlayıcıları, ürünleri aynı varış noktasına taşınması gereken diğer öğelerle doldurarak yüklerinizin güvenliğini sağlar.
Tam kamyon yükü hizmetleri veya FTL nakliyesi, LTL nakliyesinden biraz daha pahalı olan komple bir kamyon rezervasyonu gerektirir.
Transit zamanı
Önce geçiş süresini bilmemiz gerekiyor. Bir gönderinin kalkış noktasından alındıktan sonra teslim edilmesi için gereken aralıktır. Kamyon yükünün altında olması durumunda, LTL kamyonunun birden fazla gönderi teslim etmesi gerektiğinden bir gönderi doğrudan varış noktasına gitmez. Gerçek LTL yük nakliye süresi, tahmini teslim süresinden farklı olabilir. Benzer şekilde, LTL sürücülerinin gönderiyi belirlenen yerden almak için kesin bir randevu saati yoktur.
FTL kamyonu yalnızca bir göndericiden gelen gönderilerle yüklendiğinden, FTL nakliyesi için geçiş süresi tahmin edilebilir. Kamyon, gönderiyi aldıktan sonra doğrudan varış noktasına gider ve tahmini süre içerisinde ulaşır. Tam kamyon yükü hizmeti durumunda, gönderi teslim alma süresi genellikle sabittir.
Malların güvenliği
Yüklemeden daha az yüklemede, teslimattan önce diğer göndericilerden mal yüklemek için mallarınız birkaç kez yüklenip boşaltılabilir. Özellikle ürünleriniz kırılgan ve hassassa, hasar olasılığını daha da artıran kullanım ve maruziyeti artırır.
FTL yük nakliyecisi, yüklendikten sonra kamyon mühürlendiğinden ve sürücü doğrudan varış noktasına gittiğinden, gönderinin tam güvenliğini garanti eder.
FTL ve LTL'nin Avantajları
Hem FTL hem de LTL taşımacılığın avantajları vardır. LTL, tüm kamyonu rezerve etmeniz gerekmediğinden önemli miktarda maliyetten tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Bir seferde sadece birkaç yük içeren küçük gönderiler için uygundur.
FTL, yüksek değerli ve hassas kargo veya gönderilerin taşınması için en iyisidir. Ayrıca, zamanında teslim alma ve teslimatları garanti eder. FTL; hammaddeler, değerli ürünler, hassas veya tehlikeli maddelerle uğraşan toptancılar ve üreticiler için mükemmel bir seçimdir.
FTL Avantajları:
Malların sadece yükleme ve boşaltma sırasında elleçlendiği için hasar görme olasılığı daha düşüktür.
Daha hızlı çünkü transfer yoktur.
Daha fazla yük kapasitesine sahiptir.
Büyük gönderiler için daha etkilidir.
Aracı "paylaşan" diğer tarafların ihtiyaçlarına tabi değildir.
Sevk edilen mallar, varış noktasına ulaşana kadar üniteyi asla terk etmez, bu da onları güvende tutar.
LTL Avantajları:
Yinelenen gönderiler için daha ucuzdur.
Şirketlerin numune göndermesine izin vererek yeni pazarlara erişim sağlar.
Hammaddeleri önceden teslim ederek tedarik ve üretim süreçleri için süreyi kısaltır.
Yavaş hareket eden mal ve depo giderlerinin envanterini düşürür.
Bazı ülkelerde gümrük işlemleri sınırda değil, yalnızca çıkış noktasında ve varış noktasında gerçekleştirildiği için daha hızlı hareket eder.
Treyler ve konteynerlerde kullanılmayan alanları doldurarak karı maksimize eder.
Yükleri birleştirerek daha az kontrolöre ihtiyaç duyulur.
Daha fazla sayıda üreticinin ihtiyaçlarını karşılar.
FTL ve LTL ne zaman kullanılır?
Taşıma söz konusu olduğunda, nakliyeciler arasında en sık sorulan soru “FTL kargo mu yoksa LTL kargo mu kullanmalıyım?” LTL ve FTL taşıma arasından seçim yapmak durumdan duruma değişebilir. Ancak, buna karar vermenize yardımcı olabilecek birkaç husus listeleyebiliriz.
LTL Kullanabileceğiniz durumlar:
Bir seferde 12 paletten az yük gönderiyorsanız,
Eşyalarınız özel işlem gerektirmiyorsa,
Tasarruf etmek istiyorsanız,
Nakliye ve teslimat süresi konusunda esnekliğe sahipseniz.
FTL Kullanabileceğiniz durumlar:
Bir seferde 12'den fazla yük gönderiyorsanız,
Kamyonun sadece size ait ve kontrolünüzde olmasını istiyorsanız,
Kırılgan veya hassas mallar gönderiyorsanız,
Zamanında teslim almak ve teslimat yapmak istiyorsanız,
Bütçe kısıtlamanız yoksa.
Kazanan Bir Strateji İçin FTL ve LTL'yi Birleştirebilmek Gerekiyor
Bazı küçük nakliyeciler için tamamen LTL nakliyeye güvenmek mantıklı olsa da daha büyük şirketler çeşitli faktörlere dayanarak işlerine en uygun kombinasyonu seçebilir.
Bu daha büyük nakliyeciler, teknolojiden yararlanarak LTL ve FTL malların planlamasının en iyi yönlerini birleştirmek için bir Taşımacılık Yönetim Sistemi (TMS) kullanan bir taşıyıcı veya 3PL (3. parti lojistik) ile çalışmalıdır.
3PL'ler, menşe, varış yeri, sürücü müsaitliği ve giden gönderilerin boyutu ve nakliye sınıfı gibi basit faktörler de dahil olmak üzere çok sayıda değişkeni sürekli olarak analiz ederek ve izleyerek, malları konsolide etmenin en verimli yollarını bulabilirler.
3PL Nedir?
3PL, depolamadan teslimata kadar operasyonel lojistiği dışarıdan temin etmenize ve böylece işinizin diğer bölümlerine odaklanmanıza olanak tanıyan bir hizmettir.
Üçüncü taraf lojistik şirketleri, tedarik zincirinin lojistiği ile ilgili her türlü hizmeti sağlar. Buna nakliye, depolama, toplama ve paketleme, envanter tahmini, sipariş karşılama, paketleme ve nakliye iletme dahildir.
Yorumlar