top of page

SRC Belgesi Nedir?

SRC Belgesi, kara yolları taşımacılığında ticari araçların alması zorunlu olduğu bir belgedir. Ehliyetten farklı bir belgedir. Sürücüler ticari bir taşımacılık faaliyetleri yürüttükleri takdirde bu belgeyi almaları gerekmektedir. SRC belgesinin çeşitli türleri vardır. Çeşitlerine göre faaliyet alanları farklıdır. SRC belgesi T.C. Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici gibi ticari araç kullanan şoförlerin alması gerekmektedir. Karayolu taşıma kanunu gereğince eşya, kargo, ofis kısacası eşya ve yolcu taşımacılığını ticari olarak yapan sürücülerin sahip olması gereken bir belge türüdür. Sürücünün Ehliyet, SRC Belgesi (mesleki yeterlilik) ve Psikoteknik Raporunun olması gerekmektedir. Bu belgelerden birinin eksik olması durumunda cezai işlem uygulanır. Ticari eşya taşımacılığı yapan araçların sahip olması gereken belge türleri için Şehir İçi Nakliye İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler yazısını inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen bu belge ülkeden ülkeye farklılaşmaktadır. Amerika’da bu belgenin adı CDL’dir.

Unutmayın! Eğer 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almışsanız herhangi bir kursa gitmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkündür. Eğer bu şarta uyuyorsanız muafiyetli sayılmaktasınız. 65 yaşından gün alanlar SRC belgesi için başvuru yapamamaktadır. Fakat bu tarihten sonra ehliyet almışsanız yetkilendirilen kurumlardan herhangi birisine başvuru yapıp sınava girmeniz gerekmektedir. SRC belgesi almak için sınavdan 100 üzerinden en az 60 puan almak gerekmektedir. 50 soruluk olan bu sınavdan başarılı olanlar belgeyi almaya hak kazanmaktadır.

  1. SRC Belgesinin Türleri Nelerdir?


SRC Belgesi, 5 farklı grupta toplanmaktadır. Bunlar; SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 ve SRC 5 belgeleridir.

SRC 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 1 belgesine sahip olmak isteyen; otobüs kullanacak sürücüler 26 yaşından, minibüs kullanacak sürücüler ise 19 yaşından gün almalıdır.

SRC 2 Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 2 belgesine sahip olmak isteyen; otobüs kullanacak sürücüler 26 yaşından, minibüs kullanacak sürücüler ise 19 yaşından gün almalıdır.

SRC 3 Belgesi: Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 3 belgesine sahip olmak isteyen sürücüler 19 yaşından gün almalıdır.

SRC 4 Belgesi: Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 4 belgesine sahip olmak isteyen sürücüler 19 yaşından gün almalıdır.

SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 5 belgesine sahip olmak isteyen sürücüler 19 yaşından gün almalıdır.


  1. Sınavsız SRC Belgesini Nasıl Alabilirim?


Sınavsız SRC belgesine sahip olabilmek için; 25.02.2003 tarihinden önce B-C-E-D sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Bu tarihten önce ehliyet alan sürücüler bu haktan yararlanabilmektedir. Bu tarihten önce B sınıfı ehliyete sahip olanlar sadece SRC 2 ve SRC 4 belgelerine sahip olabilmektedir. Bu tarihten önce C ve D ehliyete sahip olanlar SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgelerine sahip olabilmektedir. Bu tarihten önce E sınıfı ehliyete sahip olanlar ise SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgelerini talep edebilirler.


Önemli Notlar:

  • SRC yetki belgelerinin yanında Psikoteknik Raporu’nun da alınması gerekmektedir.

  • SRC 1 belgesini alanlar direkt SRC 2 belgesini almış sayılmaktadır.

  • SRC 3 belgesini alanlar direkt SRC 4 belgesini almış sayılmaktadır.


Mesleki yeterlilik belgesi olan SRC, e-Devlet üzerinden kolayca alınabilmektedir. E-Devlet’e bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz.


Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page